Μικρο-πρακτικές Search Inside Yourself που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε περιόδους έντονου στρες

Στις 13 Απριλίου 2019, λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα το Stratolaunch – το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου – απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Mojave Air and Space Port των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση. Το αεροπλάνο πέταξε πάνω από την έρημο Mojave για περίπου 150 λεπτά με μέγιστη ταχύτητα 189 μίλια ανά ώρα σε υψόμετρο μέχρι και 17000 πόδια, και ύστερα προσγειώθηκε με ασφάλεια στον κεντρικό διάδρομο του Space Port. Γι’ αυτό το εγχείρημα προηγήθηκαν ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας και επρόκειτο για μια δύσκολη επιτυχία που αφορούσε όλους τους εμπλεκομένους.

Η Hanna Steplewska, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων της εταιρείας Stratolaunch, ήταν μέλος της ομάδας που εργάστηκε για να δει την πραγματοποίηση του στόχου. Επίσης, διδάσκει στο Ινστιτούτο Search Inside Yourself Leadership Institute. Λαμβάνοντας υπόψη το άγχος που υπήρχε λόγω του πολύ υψηλού προϋπολογισμού της αποστολής, μιλήσαμε μαζί της για τον τρόπο που χρησιμοποιεί την επίγνωση προκειμένου να διαχειριστεί το άγχος της και για το πώς οι πρακτικές που εφαρμόζει έχουν αποτέλεσμα στον χώρο εργασίας της.

Αναφέρατε ότι έπρεπε να εφαρμόσετε πολλές μικρο-πρακτικές Search Inside Yourself λόγω των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων την εβδομάδα πριν από την πτήση. Ποιά εργαλεία και πρακτικές θεωρείτε ότι σας χρησίμευσαν;

Οι παράμετροι του εγχειρήματος που έπρεπε να υπολογιστούν σωστά ήταν πάρα πολλές μέχρι να βρεθεί το αεροσκάφος στον αέρα. Είχαμε περιορισμένα περιθώρια ανοχής απέναντι τον άνεμο, έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι οι εναλλακτικές τοποθεσίες προσγείωσης θα ήταν ανοιχτές κλπ. Αυτό σημαίνει ότι κάναμε αρκετές προσπάθειες. Όλοι μας έπρεπε να πηγαίνουμε στη δουλειά πολύ νωρίς κάθε φορά – μιλάμε τώρα για 3 και 4 το πρωί – με σκοπό να προγραμματίσουμε την προσπάθειά μας ξανά για την επόμενη μέρα. Ήμουν υπεύθυνη για την ομάδα μάρκετινγκ, καθώς και για την επικοινωνία με τον Τύπο αλλά και για κάθε εξωτερική επικοινωνία. Όλοι κοιμόμασταν ελάχιστα.

Με όλα αυτά που συνέβαιναν, ήταν δύσκολο να συνεχίσω να εφαρμόζω τις πρακτικές μου κανονικά. Κάνω διαλογισμό συχνά για μισή ώρα κάθε πρωί. Εκείνη τη χρονική περίοδο, όταν αντιμετωπίζαμε κάποιο πρόβλημα ή ένιωθα ότι η ενέργειά μου ήταν πεσμένη, εφάρμοζα τη μικρο-πρακτική «three breaths», «a minute to arrive», «name it to tame it» και ειδικά το «what would be of service». Η χρήση τους σε όλη τη διάρκεια εκείνων των ημερών μου επέτρεψε να είμαι πλήρως παρούσα στο παρόν και να μην ανησυχώ για άλλα προβλήματα και πράγματα που χρειάζονταν την προσοχή μου. Μπορούσα να επικεντρωθώ σε εκείνο που χρειαζόταν την προσοχή μου ακριβώς εκείνη τη στιγμή και δεν άφηνα την έλλειψη ύπνου ή τα συναισθήματά μας να επηρεάσουν το εγχείρημά μας.

Ως επικεφαλής της ομάδας, πώς σας βοήθησαν αυτές οι πρακτικές;

Καθώς η εβδομάδα προχωρούσε, ήταν ολοένα και πιο σημαντικό ο επικεφαλής της ομάδας να αποτελέσει παράδειγμα για όλους. Τα είχαμε σχεδιάσει όλα πάρα πολύ. Το εγχείρημα το προγραμματίζαμε κυριολεκτικά χρόνια ολόκληρα. «Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχία αυτή την ημέρα;», αναρωτιόμασταν εκ των προτέρων. Θέλαμε να φτάσουμε στην ημέρα εκείνη χωρίς να προσθέσουμε κι εμείς επιπλέον άγχος. Επειδή επρόκειτο για το σημαντικότερο γεγονός που έχει συμβεί στην εταιρεία μας, ήταν δύο φορές πιο σημαντικό να παραμείνω ήρεμη και να είμαι παρούσα ανά πάσα στιγμή, ώστε να είμαι σε θέση να δίνω τον ρυθμό στην ομάδα μου.

Την ημέρα εκείνη, δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή με ξεσπάσματα θυμού, κρίσης ή πανικού. Ορισμένα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχαμε προγραμματίσει, αλλά όλοι αντέδρασαν ψύχραιμα. Δεν θα έλεγα ότι αυτό οφείλεται σε μένα, αλλά στο γεγονός ότι η ομάδα μας ήταν καλά καταρτισμένη και λειτούργησε επαγγελματικά. Η συμπεριφορά μου όμως βοήθησε.

Με ποιό τρόπο η επίγνωση και συγκεκριμένα όσα έχετε μάθει μέσω του προγράμματος κατάρτισης εκπαιδευτικών του Search Inside Yourself σας βοηθά να γίνετε καλύτερη επαγγελματίας και να ηγείστε της ομάδας;

Κάνοντας μια αναδρομή, προτού ξεκινήσω να εφαρμόζω τις δικές μου πρακτικές και τον διαλογισμό, πιθανότατα θα ένιωθα αγχωμένη εκείνη την ημέρα και δεν θα τα κατάφερνα στο κομμάτι της ηγεσίας. Σίγουρα μετά από χρόνια πρακτικής, αυτό άλλαξε. Εκείνο όμως που η εμπειρία μου με το Ινστιτούτο SIY μου προσέφερε για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να εφαρμόζω μικρο-πρακτικές τη στιγμή που πρέπει.

Κάποια στιγμή, είχαμε προγραμματίσει μια συνέντευξη Τύπου. Χρησιμοποιώντας την πρακτική «minute to arrive» στο ξεκίνημά της, η πορεία της άλλαξε τελείως αφού έγινε πολύ πιο ψύχραιμα και με πολύ λιγότερο άγχος.

Όλες αυτές οι πρακτικές μου δίνουν την ευκαιρία να είμαι καλύτερη ακροάτρια. Μου αφήνουν χώρο ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση. Είμαι πολύ περισσότερο σε θέση να κάνω ερωτήσεις αντί να αντιδρώ σε όσα λέγονται. Έχω μεγαλύτερη περιέργεια όσον αφορά το γιατί συμβαίνουν τα πράγματα με τον τρόπο που συμβαίνουν. Και σίγουρα δείχνω μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στον εαυτό μου και στην ομάδα μου. Έχω μεγαλύτερη περιέργεια και είμαι πιο ανοιχτή. Η επικοινωνία βελτιώνεται, διότι ζητώ περισσότερες λεπτομέρειες και κάνω λιγότερες υποθέσεις. Ακόμα κι όταν διαφωνώ ή υπάρχει ένταση, κάτι που συμβαίνει σπάνια στην εταιρεία μας, τα πράγματα δεν οξύνονται ούτε παρασύρομαι από αυτό.

Σε ποιές άλλες περιπτώσεις εφαρμόσατε μικρο-πρακτικές SIY;

Όταν οδηγούσα το αυτοκίνητο στις 3 ή 4 το πρωί, εφάρμοζα κάποια πρακτική επίγνωσης μέσα στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια εφάρμοσα ενσυνείδητη αναπνοή την ώρα που πάρκαρα με σκοπό να φτάσω στη δουλειά μου πλήρως προετοιμασμένη.

Πόσος χρόνος πιστεύετε ότι χρειάζεται συνολικά για την εφαρμογή των μικρο-πρακτικών μέσα σε μία ημέρα;

Την ημέρα της πτήσης ήμουν εκεί από τις 4 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και θα έλεγα ότι δεν χρειάστηκαν πάνω από 15 λεπτά μέσα στην ημέρα.

Η Stratolaunch ήταν δεκτική όσον αφορά τις συγκεκριμένες σπουδές και τις πρακτικές σας;

Πρέπει να κάνω πρακτική εξάσκηση στη διδασκαλία του προγράμματος SIY, και γι’ αυτό χρησιμοποιώ τους συναδέλφους μου για να κάνω την πρακτική μου. Τα μαθήματα είχαν τόσο μεγάλη πέραση που μου ζήτησαν να τα επαναλάβω, οπότε θα έλεγα ότι η Stratolaunch ήταν πολύ δεκτική σε όλο αυτό.

Η ψυχραιμία της Hanna βοήθησε την ομάδα της να εργάζεται αρμονικά παρά το έντονο στρες, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο τρόπος με τον οποίο ο επικεφαλής διαχειρίζεται το άγχος είναι μεταδοτικός. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν οι επικεφαλής δεν κατορθώνουν να διαχειριστούν καλά το άγχος τους, πάνω από το 50% των εργαζομένων θεωρεί είτε ότι είναι άσχετοι είτε ότι βλάπτουν την εταιρεία. Οι μικρο-πρακτικές Search Inside Yourself της Hanna τη βοήθησαν να παραμείνει ήρεμη, δημιουργώντας έτσι ένα παραγωγικό και συγκροτημένο περιβάλλον για την υπόλοιπη ομάδα. Πώς μπορεί η επίγνωση να αλλάξει την ατμόσφαιρα και στη δική σας δουλειά;

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 1500 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Search Inside Yourself έδειξε ότι η ικανότητά τους να διαχειρίζονται το άγχος αυξήθηκε μετά την παρακολούθηση του προγράμματος. Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε για το πρόγραμμα Search Inside Yourself στην Αθήνα, μεταβείτε εδώ https://siy.enallaktikiagenda.gr/

Τελευταία άρθρα
Μικρο-πρακτικές Search Inside Yourself που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε περιόδους έντονου στρες
Πέντε μέθοδοι επίγνωσης και συναισθηματικής νοημοσύνης που μπορείτε να εφαρμόσετε όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες
Ο Rich Fernandez παρουσιάζει στον ΟΗΕ τον ρόλο της ενσυνειδητότητας και της συναισθηματικής νοημοσύνης στην εργασία
Οι ηγέτες καθορίζονται από τη συναισθηματική τους Νοημοσύνη | Συνέντευξη με τη Mounira Latrache
Συνέντευξη με τον Vasco Gaspar
6 reasons Search Inside Yourself Course is for you | Interview with Mounira Latrache
Why  the core of a leader’s work is to serve the ones he/she leads, helping them to thrive | Interview with Vasco Gaspar
Το Ελληνικό Forbes γράφει για το Search Inside Yourself
Το πρόγραμμα των εργαστηρίων του Search Inside Yourself σε όλο τον κόσμο
Πως οι εργαζόμενοι στην Google αποφεύγουν την υπερκόπωση (και αυξάνουν τη δημιουργικότητά τους)
0 Shares
Share
Share
Tweet