Διατήρηση της πνευματικής διαύγειας στην εργασία

Διατήρηση της πνευματικής διαύγειας στην εργασία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Search Inside Yourself βοηθά τους εργαζόμενους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στα σημαντικά ακόμη και όταν είναι αγχωμένοι.

Πρέπει να τελειώσετε μια εργασία. Και σίγουρα πρέπει να απαντήσετε σε εκείνα τα επείγοντα μέιλ. Αλλά το επόμενο μίτινγκ θα ξεκινήσει όπου να ’ναι. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Οι μέρες μας στη δουλειά είναι συχνά πολύ δύσκολες. Ο χρόνος είναι δυσεύρετος, βρισκόμαστε συνεχώς υπό πίεση και η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Αν όμως αναλαμβάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, δεν κάνετε τίποτα από αυτά σωστά και καταλήγετε να αισθάνεστε μπερδεμένοι και εξαντλημένοι. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε όταν νιώθετε ότι ένα τσουνάμι έρχεται καταπάνω σας; Σταματήστε για 5 δευτερόλεπτα, κλείστε τα μάτια σας, αναπνεύστε βαθιά και επικεντρωθείτε αργά και πάλι στην αναπνοή σας.

Μπορεί να ακούγεται συνηθισμένο, αλλά θα σας βοηθήσει πραγματικά. Και είναι μία από τις ασκήσεις που παρουσιάζονται στο σεμινάριο επίγνωσης που ξεκινά παγκοσμίως στην εταιρεία SAP. Έχει τίτλο «Ερευνήστε το εσωτερικό του εαυτού σας» (Search Inside Yourself), έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη Google για πολλά χρόνια και βοηθά τους υπαλλήλους να διατηρήσουν τη διαύγειά τους, να παραμείνουν συγκροτημένοι και δημιουργικοί ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση άγχους.

Ο Michael Jäger, επικεφαλής του έργου στη SAP, πρόσφατα έλαβε μέρος σε μια σειρά σεμιναρίων επίγνωσης αφού άλλαξε θέση στη λίστα αναμονής. Ήθελε να μάθει πώς να διακρίνει καλύτερα τι είναι σημαντικό και τι είναι επείγον και να γίνει πιο αποδοτικός στην καθημερινή του δουλειά. «Το σεμινάριο με βοήθησε να συγκεντρώνομαι καλύτερα», λέει. «Η επίγνωση πραγματικά φέρνει διαύγεια και σας επιτρέπει να εκτελείτε τα καθήκοντά σας με πιο συγκροτημένο τρόπο».

Οι σύντομες, απλές ασκήσεις που χαρακτηρίζουν την επίγνωση έχουν πολύ μεγάλη επίδραση. Στην πραγματικότητα, σε νευρολογικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η τακτική εξάσκηση της επίγνωσης όντως μεταβάλλει τη φυσική δομή του εγκεφάλου. Όσοι την εξασκούν, έχει αποδειχτεί ότι διαθέτουν χαμηλότερη πυκνότητα φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το άγχος και υψηλότερη πυκνότητα στις περιοχές που ελέγχουν την αυτο-αντίληψη και την ενσυναίσθηση. «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου καθώς και ότι, με την εξάσκηση του διαλογισμού μπορούμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αύξηση της καλής κατάστασης και της ποιότητας ζωής μας», λέει η ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας Dr. Britta Hölzel.

Η υπάλληλος της SAP Karola Schmitt δηλώνει: «Το πρόγραμμα Search Inside Yourself αποτελεί μια μορφή εκπαίδευσης που πραγματικά έχει αποτελέσματα. Μέσα από τις τεχνικές που έμαθα και κυρίως μέσα από την επίγνωση, έγινα περισσότερο ευαισθητοποιημένη απέναντι στους συναδέλφους μου και νιώθω πιο ανοιχτή και προσιτή σε αυτούς. Μετά το σεμινάριο, ένιωσα πιο δυνατή και ετοιμοπόλεμη να αντιμετωπίσω τις νέες προκλήσεις».

Η SAP αρχικά ενστερνίστηκε την έννοια της επίγνωσης το 2013 προσφέροντας πιλοτικά προγράμματα για υπαλλήλους και διευθυντές, πρώτα στις Η.Π.Α. και στη συνέχεια στη Γερμανία. Τα σχόλια ήταν τόσο ενθαρρυντικά που επέκτειναν την προσφορά. Από τότε, περίπου 2.000 εργαζόμενοι σε περισσότερα από 25 μέρη σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε σεμινάρια επίγνωσης. Περισσότερα από 70 σεμινάρια προγραμματίστηκαν για το 2016, όπου υπήρχαν 5.000 ονόματα στη λίστα αναμονής.

Το σεμινάριο επίγνωσης των αρχαρίων αποτελείται από λίγη θεωρία και πολλές πρακτικές ασκήσεις. Στο σεμινάριο διερευνώνται θέματα όπως τα θεμελιώδη στοιχεία της νευροεπιστήμης, της αυτο-αντίληψης και του αυτοελέγχου. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να παρακολουθούν και να κατευθύνουν τη συμπεριφορά τους πιο αποτελεσματικά, να διατυπώνουν σαφέστερα τους στόχους τους και να αυξάνουν τα κίνητρά τους. Μαθαίνουν επίσης για τη συναισθηματική νοημοσύνη, πώς να γίνουν πιο προσεκτικοί και με μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στους άλλους, αλλά και πώς να είναι πιο ανοιχτοί και να δίνουν προσοχή στους άλλους.

Η συμβολή του Peter Bostelmann στο πρόγραμμα Search Inside Yourself

Το πρόγραμμα Search Inside Yourself ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας ενός εργαζομένου και εισήχθη στην εταιρεία SAP από ομάδες σε διάφορα μέρη που ενδιαφέρονταν για την επίγνωση. Η βασική ώθηση όμως για την ανάπτυξη μιας προσφοράς σε ολόκληρη την εταιρεία ήρθε από τον Peter Bostelmann. Ο Peter εργάζεται στη βιομηχανική μηχανική στον τομέα οργάνωσης πεδίου, έχει ασκήσει τον διαλογισμό για 10 χρόνια και επιβεβαιώνει τα θετικά του αποτελέσματα. Συμμετείχε στο πρώτο δημόσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Search Inside Yourself στο Σαν Φρανσίσκο το 2012 και αμέσως του τράβηξαν την προσοχή οι απλές, αποτελεσματικές ασκήσεις που διδάχτηκε. «Εντυπωσιάστηκα από τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο τόσο σημαντικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν τόσο εύκολα», δηλώνει ο ιδρυτής και επικεφαλής της Εξάσκησης Επίγνωσης σε Παγκόσμιο Επίπεδο (Global Mindfulness Practice) της εταιρείας SAP. «Αυτό με έκανε να πιστεύω ότι η επίγνωση θα ήταν σπουδαία και για τη SAP».

Η Jenny Dearborn, υπεύθυνη μάθησης της SAP, αναγνώρισε τις δυνατότητες της εκπαίδευσης της επίγνωσης και έθεσε το θέμα σε ανώτερο επίπεδο στο άρθρο που δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Huffington Post. «Η επίγνωση διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και του οργανισμού ως σύνολο. Είναι όμως και κάτι περισσότερο από αυτό. Αυξάνει την αίσθηση ικανοποίησης των ανθρώπων καθώς και τα κίνητρά τους. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο καινούριο είδος νοητικής εκπαίδευσης είναι πλέον σταθερά εδραιωμένο στη μαθησιακή προσφορά μας», αναφέρει.

Ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της SAP στη Γερμανία, Wolfgang Fassnacht, αναγνωρίζει επίσης τα θετικά αποτελέσματα της επίγνωσης: «Η συγκέντρωση και η δημιουργικότητα αποτελούν ισχυρές δυνάμεις που είναι απαραίτητες για μια γρήγορη και καινοτόμο εταιρεία όπως η SAP».

Το πρόγραμμα Search Inside Yourself δεν έχει κερδίσει την εύνοια μόνο μέσα στη SAP. Ο γερμανικός βιομηχανικός γίγαντας ThyssenKrupp εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης δικών του σεμιναρίων επίγνωσης και η προσέγγιση της SAP αποτελεί συχνή και πολύτιμη πηγή έμπνευσης. Σήμερα, η SAP εκπαιδεύει τους υπαλλήλους και τους διευθυντές ώστε να γίνουν και οι ίδιοι εκπαιδευτές επίγνωσης. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός αυξανόμενου δικτύου εμπειρογνωμόνων και τοπικών ομάδων εξάσκησης σε πολλά διαφορετικά μέρη. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες υπάλληλοι παγκοσμίως θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το διήμερο σεμινάριο και να ενισχύσουν τη γνώση τους σε μικρές ομάδες σε τοπικό επίπεδο. Η δρ. Janin Schwartau, επικεφαλής του τομέα Μάθησης και Μετασχηματισμού του ομίλου ThyssenKrupp, λέει τα εξής: «Η πρόοδος της SAP στην ανάπτυξη της παγκόσμιας πρακτικής στον τομέα της επίγνωσης δείχνει ακριβώς την έννοια της καινοτόμου εταιρείας. Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από τον τρόπο με τον οποίο η SAP χρησιμοποιεί ένα δίκτυο εσωτερικών εκπαιδευτών για να μεταδώσει το πρόγραμμα σε όλο τον κόσμο».

Επιπλέον πηγές:
• 4 Steps to Making Mindfulness Work in Business, από τη Jenny Dearborn για την εφημερίδα The Huffington Post
• Search Inside Yourself: The Unexpected Path to Achieving Success, Happiness (and World Peace), από τον Chade-Meng Tan
• Mindfulness for Beginners: Reclaiming the Present Moment and Your Life από τον Jon Kabat-Zinn

Related Posts